Over Belgian National Orchestra

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

17 mrt
Brugge - Concertgebouw

Belgian National Orchestra

Defoort (met Koekelaarse roots), Beethoven & Luther Adams

vrijdag 17 maart 2023 om 19:00 uur

We plannen in groep volgend concert bij te wonen met inleiding (19.00) en mogelijke voorafgaandelijke ontmoeting met Kris


Vrijdag 17 mrt 2023 20.00
Belgian National Orchestra


Defoort, Beethoven en Luther
Concertzaal Concertgebouw Brugge € 25

plaatsen zijn beperkt

Inschrijven  voor  27 januari via dries.bryon@gmail.com
Gelieve het bedrag over te schrijven op: BE 82 4731 0401 4168 van Davidsfonds
Koekelare-Ichtegem,
met vermelding: Concert Kris Defoort en naam van de deelnemers.

Kris Defoort

Als lokale Davidsfondsafdeling vinden we het bijna vanzelfsprekend om lokale kunstenaars en artiesten onder de aandacht te brengen. Ook wanneer deze familiale banden hebben met het dorp en vooral wegens hun passie en opleiding andere kosmopolitische oorden hebben opgezocht.
Bovendien vinden we het normaal om onze waardering voor de realisaties te tonen. Dit kunnen we door middel van het bijwonen van een voorstelling, tentoonstelling, presentatie, atelierbezoek wanneer de gelegenheid zich ertoe zich voordoet.

Dit seizoen vinden we dat dit zeker en in overtreffende mate geldt voor


KRIS DEFOORT
Jazzpianist componist

Tijdens de voorbereiding van deze tekst bereikte ons het formidabele nieuws
“ Op 28 november 2022 werd in het Teatro Real de Madrid, bij de uitreiking van de prestigieuze
International Opera Awards, de opera ‘The time of our singing’ van Kris Defoort van 2021
uitgeroepen tot ‘Beste Wereldcreatie’. Met zijn magnum opus haalde de Muntschouwburg ‘Best World Premiere’ “

Koekelaarse roots

Velen in Koekelare en zeker de “oudere generatie” , kennen de familie Defoort.
Overgrootvader Hector Defoort 1878-1940 was hier vanaf 1905 bisschoppelijk schoolhoofd van de vrije aangenomen jongensschool. De school die uit vier klassen bestond huisde l in het gebouw aan de Sterrestraat 11 en werd gehuurd sinds 1885 aan de vroegere gemeenteschool. Hector volgde In de functie van hoofdonderwijzer Pieter Roseeuw op en betrok met het gezin de bijbehorende woning in
het pand.

Later werd hij inspecteur lager onderwijs, schreef literatuur , kinderboeken en liederen. Kris vond onlangs nog een partituur van de hand van Hector uit 1903 , “Schemeringen”.
Grootvader Jozef 1903-1973 was ook onderwijzer en later schoolhoofd van de vrije basisschool die ondertussen haar intrek had genomen in de gebouwen in de Noordomstraat , nu de Baluchon. Later werd hij ook muziekinspecteur, was spelend lid van de fanfare en schreef zelf muziek. Van hem erfde zoon Antoon de interesse voor de piano.
Vader Antoon 1935 -2012 was muziekleraar aan het Sint Jozefcollege te Torhout en auteur van verschillende muziekpublicaties waaronder het bekende lexicon van de muziek in West-Vlaanderen. Hij werd diocesaan muziekinspecteur.


Moeder Lutgarde Dewilde 1935- 2016, tevens een echte Koekelaarse telg van de familie Dewilde was onderwijzeres en later directrice in de school van de Maricolen Brugge. Zij vond haar rustplaats in het urneveld te Koekelare. Het gezin vestigde zich in Brugge.


De in Koekelare alom gekende broer van Antoon, Paul Defoort 1947-2022 was ere-schepen en ere-provincieraadslid.


Kris werd in Brugge geboren in 1959. Hij leerde als tiener blokfluit en studeerde barokmuziek aan het conservatorium Antwerpen. Met Jazz maakte hij kennis tijdens een zomerstage met een verdergezette studie Jazz aan het Luikse conservatorium als gevolg. Sindsdien is Jazz zijn reason-to-live geworden. De vrijheid bij improvisatie als kern van Jazz laat hem linken te leggen tussen de klassieke wereld met de actuele en toekomstige muziekbeleving. Een mooi voorbeeld hiervan was te horen bij de uitvoering van Debussy ’s Préludes uitgevoerd door de laureaat Elisabethwedstrijd 1991 piano Jan Michiels met improvisatie van Kris op piano.


Eind de jaren tachtig woonde hij gedurende 3 jaar in New York waar hij als pianist 6 maanden kon toeren met de big band van Lionel Hampton, één van de grote Jazzpioniers . Na zijn terugkeer in 1990 werd hij docent Jazz aan het conservatorium in Brussel, hetgeen hem toeliet in alle vrijheid en zonder compromissen, ondertussen zijn eigen muziek te maken, en door bovendien contact te houden met jongeren, scherp te blijven.
Dat hij tot op heden bijzonder creatief productief is geweest als muzikant en componist bewijst zijn uitgebreid curriculum als soloartiest piano, als bandleider, componist van theaterproducties, componist van 4 opera’s, trio Kris Defoort. Te veel om in dit bestek op te noemen.

Raadpleeg hiervoor eerder zijn Wikipedia pagina of zijn persoonlijke website of de website van cultuurcentrum Brugge of de website van de muntschouwburg in Brussel.


Het zware leven van muzikant kostte hem in 2018 bijna zijn leven. Enkele zware hartoperaties na hartstilstand voorkwamen het ergste. Sindsdien houdt hij naar eigen zeggen van zijn “derde leven” als fulltime componist met een meer gematigde approach maar toch drukke agenda.
Zijn zonen Kaito en Umi zijn muziekproducers. Umi is de muzikale compaan van Zwangere Guy en van door de slimste mens bekender dan Kris bij het grote publiek. Dit zou nu wel eens meer in balans kunnen komen.


Ook Broer Bart geniet internationale bekendheid als jazz-saxofonist-componist en ook Bart’s kinderen zijn muzikanten.


Marc Verschingel KBC vezekeringen is een neef van Kris. Dat het hier om een muzikale familie gaat is duidelijk. De Koekelaarse roots waren wellicht minder bekend. Dit wilden we hiermee even belichten.

Seizoenscomponist


Kris werd voor het seizoen 2022-2023 verkozen als seizoenscomponist voor het concertgebouw
Brugge. Bij de seizoensopener in oktober sprak hij zijn tevredenheid uit over het feit dat hem hierbij
bij een 5-tal gelegenheden de kans wordt geboden een dwarsdoorsnede van zijn oevre van de
voorbije 40 jaar uit te voeren.
Wij durven de liefhebbers van actuele en moderne kwalitatieve muziek dan ook een of meerdere
van de volgende nog resterende optredens stellig en warm aan te bevelen.

Overige voorstellingen in 2023 :


Vrijdag 03 feb 2023 20.00
Kris Defoort & Veronica Harcsa
Pieces of Piece
Kamermuziekzaal


Vrijdag 24 feb 2023 20.00
Quatuor Danel|
Mendelssohn,Weinberg & Defoort
Kamermuziekzaal


Vrijdag 12 mei 2023 20.00
Kris Defoort Trio & guests
Inner Pleasure
Kamermuziekzaal

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 25,00

Info: dries.bryon@gmail.com

Labels: Kunst & CultuurActiviteitConcertconcert